headerbeeld

Omgaan met stress

Gedurende de Coronatijd is het voor jongeren lastig om om te gaan met de veranderingen. Bijvoorbeeld de online lessen. Hoe leer je leeftijdsgenoten kennen? Hoe blijf je gemotiveerd? Hoe zorg je dat je weet waar alles staat? Hoe ga je om met de voortdurende veranderingen en onzekerheden betreft schoolwerk, tentamen/examens, lesstof en stages die afgezegd worden. Wat wordt er van me verwacht? 

Daarnaast is het voor velen eenzaam, minder activiteiten doordat baantjes wegvallen en weinig activiteiten om te verzinnen. 

Iedereen gaat anders om met angsten en stress. Neem bijvoorbeeld de regel van invloed. Stel jezelf de vraag, kun je er op dit moment iets aan doen? Is het antwoord nee, dan laat je het los. Kun je er wel iets aan doen, doe het dan. Bijvoorbeeld: je verliest je baantje bij het restaurant. Je baalt enorm, want je hebt nu geen inkomsten. Kun je er wat aan doen? Ja. Je kunt een ander baantje gaan zoeken. Doe het dan. 
Bijvoorbeeld het lesuitval doordat leerkrachten ziek zijn, of het online lessen volgen. Kun je er wat aan doen? Nee. Laat het dan los, en ga je er niet druk over maken. 

Klinkt simpel. Mocht het je niet lukken, bespreek je probleem eens met je vader of moeder of vriend. Misschien helpt dat. Daarnaast is het (hoe vervelend ook) goed om juist in Corona tijd te blijven sporten of bewegen. Maak een wandelingetje of doe een workout in je slaapkamer. Probeer te lachen. Zorg dat je lichaam positieve prikkels ontvangt, waardoor je je beter kan ontspannen. Je kunt ook proberen om yoga te doen (bijv Dolly, magische momenten).

Tips om zoveel mogelijk om te gaan met de Corona tijd:
- beweeg (wandelen, workout etc)
- ritme (eet gezond, op regelmatige tijden, ga op tijd naar bed en sta op tijd op)
- verzin leuke dingen om te doen, waarin je plezier hebt (lachfilm, zoek positieve mensen op, vraag een vriend om thuis op de bank te komen kletsen, ga een spelletje doen met huisgenoten)
- let op je ademhaling: adem 3 sec in (door je neus) en adem 5 sec uit (door je mond). Maak je borst groot, schouders naar achteren. Als je stress voelt aankomen, kun je met je lichaam de stress weer controleren. 

Lees meer over de relatie tussen stress en lichamelijke klachten in dit artikel:

https://decorrespondent.nl/11437/waarom-worden-sommige-mensen-ziek-en-anderen-niet-onderschat-de-rol-van-stress-niet-zegt-psycholoog-paul-verhaeghe/1172521240-03a39fb7